0100HARM_Start werf herbestemming zaal harmonie Antwerpen 20.11.17
  • OPDRACHTGEVER: Stad Antwerpen
    LOCATIE:  Mechelsesteenweg  Antwerpen
    i.s.m. Atelier Kempe Thill (Rotterdam, NL)

     

    De huidige zaal Harmonie in Antwerpen werd in 1846 gebouwd door stadsbouwmeester Pieter Dens als concertzaal met grote balzaal. Sinds het begin van de vorige eeuw deed het gebouw dienst als feestzaal maar viel enkelen jaren geleden in onbruik.. Met het project Stille Ruimte wil de stad Antwerpen, de zaal Harmonie nieuw leven inblazen. Het moet een plek worden waar symbolische bijeenkomsten plaatsvinden, een plek voor individuele zingeving en een plek die ontmoetingskansen biedt. De historische eigenheid van de architectuur vormde het vertrekpunt van het ontwerp. Het gebouw zal nauwgezet worden gerestaureerd en voorzien van beperkte nieuwe toevoegingen. De herinrichting van het historische Harmoniepark wordt uitgevoerd i.s.m. LAND landschapsarchitecten.

152LANG_Geselecteerd voor deelname aan wedstrijd interne renovatie Langblokken
  • Project: Interne renovatie Langblokken te Groenendaallaan 230 t.e.m. 388 in Antwerpen Luchtbal
    Fase: Geselecteerd voor deelname aan wedstrijd - wedstrijdontwerp i.s.m. Omgeving
    Opdrachtgever: Woonhaven Antwerpen

    De vier 'lange blokken' werden tussen 1954 - 1956 gebouwd volgens een ontwerp van Hugo Van Kuyck. Deze was geïnspireerd door de modernistische visie (o.a. Le Corbusier’s Ville Radieuse) en zet in zijn ontwerp dan ook in op lucht, groen en ruimte. De blokken zijn georiënteerd in functie van optimale bezonning (oost-west) en verheffen zich van het maaiveld door middel van pilotis. Voor die periode was de indeling zeer comfortabel: appartementen met een hal, een ruime woonkamer, een keuken, een badkamer en twee slaapkamers. Door de harde grenzen (A12, E19, spoorweg, Albertkanaal en Noorderlaan) is de Luchtbal een woonwijk die momenteel zwaar te kampen heeft met geluidsoverlast en luchtvervuiling. De renovatiegolf in het zuidelijk deel van woonwijk Luchtbal is al gevorderd door het vernieuwen van de buitengevels van de ‘langblokken’.

    De opdracht voor Woonhaven Antwerpen betreft de interne renovatie van de vier blokken, van in totaal 689 appartementen, naar hedendaagse normen van woonkwaliteit, brandveiligheid, mobiliteit, duurzaamheid, sociale controle, herkenbaarheid etc. RE-ST werd i.s.m. Omgeving geselecteerd als één van de vijf teams die een wedstrijdontwerp opmaken.

148FRAN_RE-ST werd aangesteld voor het ontwerp van de site Franscisco Ferrerlaan
  • Project: Site Franscisco Ferrerlaan 135-273,  Renovatie van 70 appartementen, haalbaarheidsonderzoek van bijkomende sociale wooneenheden (optoppen) en desgevallend ontwerpen
    Fase: Aanstelling van een ontwerpteam - Wedstrijdontwerp RE-ST - Omgeving (i.s.m. Util / SB Heedfeld)
    Opdrachtgever: WoninGent

    Het huidige gebouw aan de Franscisco Ferrerlaan getuigt nog van een positief naoorlogs vooruitgangsdenken waarbij groene, open ruimte, licht en een goede oriëntatie gezien wordt als een essentiële bouwsteen voor het collectief en toch stedelijk wonen. Niet alle principes werden optimaal toegepast in dit woonblok. Dit laat-modernistisch gedachtengoed brengt ook een aantal problemen met zich mee die we willen herdenken in ons architecturaal concept binnen de ambities van de opdrachtgever. De vraag bestaat enerzijds uit het renoveren van de 70 appartementen, met blijvende bewoning, en anderzijds van het onderzoeken of er uitbreiding mogelijk is. Naast een aantal technische uitdagingen, dienen de appartementen omgevormd volgens de hedendaagse normen van wooncomfort, toegankelijkheid, duurzaamheid etc.

RE-ST spreekt op het Stadsdebat: Erfgoed in beweging.
  • Dit debat zal doorgaan op dinsdag 5 december van 13.00 tot 17.00 uur.

    Antwerpen denkt na over de stad van morgen, met aandacht voor het verleden. De stad wil haar patrimonium beschermen en een rol geven in het leven van vandaag. Het vormt immers mee de identiteit van Antwerpen en werkt als oriëntatiepunten in de wijken. Hoe gaan we in de toekomst om met dit patrimonium? In hoeverre moeten we vasthouden aan bestaand patrimonium in een stad waar alles zo snel verandert en ruimtelijk verschuift? Moeten we erfgoed behouden waar de context ervan volledig verdwenen is? En indien we het behouden, welke invulling moet het dan krijgen? Hoe gaan we om met het straatbeeld en de onderbreking van een harmonieus patroon?

111WILS start van werf: BOUW VAN 33 WONINGEN, 2 COMMERCIELE RUIMTES EN EEN ONDERGRONDSE PARKEERGARAGE
  • Opdracht: De bouw van 33 woningen en 2 commerciële ruimtes rond een binnentuin, inclusief ondergrondse parkeergarage
    Opdrachtgever: Van Roey Vastgoed
    Locatie: Wilsele Putkapel
    i.s.m.: SB Heedfeld (Ir. Technieken), Chalybs (Ir. Stabiliteit), Avant Garden (landschaps- architect)

     

    Status: In uitvoering

     

    In 2013 werd door de Stad Leuven een wedstrijd opgestart voor het bouwen van een nieuw kloppend hart voor Wilsele-Putkapel. De realisatie van een sportcomplex (zwembad+sporthal) krijgt een nieuwe rol en positie in het dorpscentrum.
    Het masterplan geeft verder plaats voor een woongebouw  ankerend aan het toekomstige groene plein. Het bouwen van dit nieuw woongebouw kadert dus in dorpskernversterkend project waarbij de Stad Leuven de regie zal nemen omtrent het herontwerp en aanleg van de publieke ruimte.
    Het ontwerp streeft naar een hedendaags woonproject met een gepaste dichtheid in het dorp. Als woonvolume neemt het plaats tussen zijn aanwezige en nieuwe toekomstige buren. Het ontwerp zoekt de woonkwaliteit zowel op het eigen terrein als in relatie tot de omliggende publieke ruimte.
    Het nieuwe volume balanceert morfologisch tussen de historische aaneengesloten bebouwing in het dorp en de nieuwe grootschaligere volumes zoals sportcomplex en woonzorgcentrum. Het de nieert tevens de toekomstige omliggende publieke ruimte en heeft hierdoor een alzijdige uitstraling en ambitie.
    Het project voorziet in 33 nieuwe woonentiteiten met een mix van 1, 2 en 3 slaapkamer appartementen. Alle appartementen zijn van het doorzontype, waardoor de leefruimten langs 2 zijden licht en zicht hebben. Alle appartementen beschikken bovendien over een half inpandig terras, op het gelijkvloers uitgebreid met een kleine private tuin. Via 6 kernen wordt de verticale ontsluiting voorzien. Deze trapkernen zijn op het gelijkvloers doorlopend waardoor alle appartementen in rechtstreekse verbinding staan met zowel de binnentuin als het dorpsplein.
    De binnentuin vormt het kapitaal van het woonproject. Het tuinontwerp werd met heel veel aandacht uitgewerkt en bepaalt de ambitie van deze collectieve buitenruimte. Het is een buitenruimte met een hoge verblijfskwaliteit die sociale contacten tussen bewoners kan stimuleren. De 4 woonvolumes vormen een decor voor de binnentuin. De openingen tussen de gebouwen en de speci eke dakvorm zijn ontwerpen in functie van een optimale bezonning van de binnentuin. Het is een buitenruimte met een introvert karakter maar met speci eke en voldoende visuele relaties met het omliggende dorp.

RE-ST heeft het vlugschrift 'Pleidooi voor het niet-bouwen' gepubliceerd
  • Naar aanleiding van het onderzoeksrapport 'De winst van het niet-bouwen' heeft RE-ST een vlugschrift gepubliceerd.
    Dit vlugschrift vormt een beknopte weergave van het onderzoeksproject 'De winst van het niet-bouwen'. 

     

    Het onderzoeksteam bestaat uit RE-ST in samenwerking met TOPOTRONIC (NL), FAKTON (NL) en onderzoeksgroep ArcK (UHasselt).
    De druk van het vlugschrift kwam tot stand met steun van de Universiteit Hasselt.

     

    De digitale versie kan via onderstaande link gedownload worden.

135TURN_RE-ST ontwerpt de herwaardering van vier stadspoorten tot Antwerpen.

  • Opdracht : Herwaardering van vier Stadspoorten aan de Turnhoutsepoort.
    Opdrachtgever: AG Vespa
    Locatie: Antwerpen

116AVNB_RE-ST publiceert een opiniestuk in de standaard over het niet-bouwen
  • RE-ST heeft naar aanleiding van het 'pleidooi voor het niet-bouwen' op 09.06.2016 een opiniestuk gelanceerd in de krant de Standaard.
    Via onderstaande link kan u het artikel lezen of het pleidooi voor niet niet-bouwen downloaden.

123KALK_RE-ST I.S.M. Z33 IS CURATOR VAN ‚SLAAPSCHAP PARKSTAD’
  •  

    Opdracht : curatorschap voor het ontsluiten van unieke slaapplaatsen binnen bestaande infrastructuur

    Opdrachtgever : IBA Parkstad 
    Locatie : Parkstad Limburg (NL)

     

128RUSL_Participatiemoment over de toekomst van woonwijk Klein Rusland te zelzate
  • Opdracht: Opmaak van het strategisch ontwerpend onderzoek voor het complex project 'Klein Rusland' door architect Huib Hoste
    Opdrachtgever: Provincie Oost-Vlaanderen, Projectbureau Gentse Kanaalzone
    Locatie: wijk Klein Rusland, Zelzate

RE-ST vertegenwoordigd op expo over ‚verloren ontwerpen’
  • RE-ST vertegenwoordigd op expo over ‚verloren ontwerpen’
    Georganiseerd door Architectenhuiskamer, locatie Z33, 18 mei 2017

149RING_RE-ST MEDE GESELECTEERD VOOR STUDIE OVERKAPPING VAN DE RING.
  • RE-ST maakt deel uit van het Team OMGEVING - COBE - DE URBANISTEN dat geselcteerd werd binnen de internationale wedstrijd voor de overkapping van de Antwerpse Ring als één van de zes ontwerpteams.
    De wedstrijdjury, samengesteld uit de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, het team van de intendant, experts en vertegenwoordigers van de burgerbewegingen, heeft op basis van de uitgewerkte overkappingsvisie voor de volledige Ring de westelijke zone, dit is zone West met Linkeroever en Zwijndrecht, aan ons team toegewezen.
    Het team OMGEVING - COBE - DE URBANISTEN wordt ondersteund door Yellow Window, COPENHAGENIZE, NEY, SBE, D+A, MINT, ABO-CONSULT en architectenpool RE-ST - Friday Office - OYO.

153_RE-ST is geselecteerd voor de wedstrijd sociale huisvesting in Willebroek 160 wooneenheden over 2 percelen

Opdracht: Ontwerp van ongeveer 160 nieuwe sociale koop- en huurwoningen.
Opdrachtgever: Samenwerkende Maatschappij voor Volkshuisvesting Willebroek cvba so
Locatie: wijk Willebroek-stad